fbpx

Zašto trendovske „dijete“ nisu uspešne i dovode do jo-jo efekta?

Ciljevi Uspesno Mrsavljenje

Zašto dijete „u trendu“ nisu uspešne i dovode do jo-jo efekta?

 

Po „pravilu“  posle uspešne popularne dijete ne prođe mnogo vremena dok se istopljeni kilogrami ne vrate brže nego što su otišli. Nedugo zatim, vaga pokazuje više kilograma nego što je bilo pre dijete.

To se lako da objasniti: ako organizam dobija manje energije nego što mu je potrebno, on se tome prilagođava. Zbog toga on tokom dijete radi štedljivo. Kada se privikne moramo unositi sve manje energije da bi se nastavilo sa smanjivanjem telesne mase, što može dovesti do deficita mnogih hranljivih materija u organizmu. Onda sledi jedan od dva scenarija: Ili se odustane od dijete ili osoba zadovoljna postignutim rezultatom  počinje normalno da se hrani. U svakom slučaju, to predstavlja znak organizmu da počne da nadoknađuje hranljive materije koje su mu nedostajale i da ih skladišti za buduće periode gladi. Rezultat? Telesna masa se vrtoglavo vraća.

Ukoliko se često drže ovakve dijete, telesna masa stalno osciluje gore-dole, odnosno javlja se jo-jo efekat. Ko jednom počne da gubi kilograme ovakvim dijetama, ulazi u začarani krug iz kog teško izlazi. Dakle, ponavljanjem strogih i popularnih dijeta nećete izgubiti kilograme, već ćete se i ugojiti.

Prvi korak u izbegavanju jo-jo efekta jeste promena navika u ishrani, korigovana ishrana koja je prilagođena Vama i koja će Vašem organizmu omogućiti da dobija sve što mu je potrebno i da neometano obavlja sve biološke procese, kao i proces topljenja masti.

 

 

Šta predstavlja individualni program ishrane za mršavljenje?

 

 

Program ishrane za mršavljenje treba da bude prilagođen isključivo Vama i potrebama Vašeg organizma kao i Vašim svakodnevnim aktivnostima. Da bi se, osim energetskih, obezbedile daleko važnije, nutritivne materije neophodne za obavljanje biohemijskih procesa, izgradnju i regeneraciju tkiva, zaštitu organizma od bolesti, jelovnik treba formirati na osnovu Vaših fizioloških karakteristika,  telesnog sastava i zdravstvenog stanja. Tek onda kada telo dobija sve što mu je potrebno može se pričati o zdravom gubitku kilograma.

Započinjanjem zdravog načina života i davanjem Vašem telu vitalnih hranljivih materija koje su mu potrebne, možete očekivati sledeće promene:

-smanjenje telesne težine

-blistaviju kožu, kosu, nokte

-bolje varenje

-bolji san

-više energije

-popravljeno raspoloženje

-izbalansiran unutrašnji pH

-smanjen rizik od hroničnih nezaraznih bolesti ( dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemije…).

 

 

Pravilna hidratacija tela

 

 

Jedan od kjučnih faktora koji doprinose dobrom zdravlju i vitalnosti tela jeste pravilna hidratacija . Ona podrazumeva odgovarajući unos tečnosti koji se pre svega odnosi na unos vode. Čak i najmanji nedostatak vode u organizmu može narušiti fizičko i mentalno zdravlje. Dovoljno je da telo izgubi 3% tečnosti kako bi se osetili prvi  simptomi dehidratacije: pojačana žeđ, „lažna“ glad, pad energije, tromost, razdražljivost… Da ne biste iskusili ove simptome pijte vodu često, ali pomalo.

Call Now ButtonPOZOVITE